Waarom POL als leverancier

  • Het grootste assortiment in de markt
  • Deskundig advies over maatwerkoplossingen
  • Snelle levering door ruime voorraad en eigen transport
  • Alles in één hand; advies, productie, transport en plaatsing
  • Meer dan 50 jaar geldt bij ons familiebedrijf: afspraak = afspraak!

Volg ons

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over POL en ons assortiment? Meldt u dan aan voor onze e-mail nieuwsbrief!

Verzend

Brigade DashCam

4 juni 2018

Een dashcam is een camerasysteem dat live opnames maakt tijdens gebruik van het voertuig waarin deze zit. De dashcam is bevestigd aan de binnenkant van de voorruit of staat op het dashboard; vandaar de naam. Uitgerust met een GPS, waarmee locatie en snelheid worden vastgelegd. Sommige dashcams beschikken over een microfoon om gesprekken mee op te nemen. De dashcam neemt voortdurend beeld op. Vanwege de beperkte opslag worden nieuwe beelden over eerdere opnames heen geschreven. De uitneembare SD card bevat zo altijd de gegevens van de laatst gereden kilometers.

Een dashcam is naar voren gericht. Hij ziet alles wat de bestuurder ook ziet als deze door de voorruit kijkt. Onze Brigade dashcam heeft een ingang voor een extra camera, die u bijvoorbeeld op de hoedenplank kan bevestigen. Zo is er ook beeld van wat er zich achter het voertuig afspeelt.

Voor- en nadelen dashcam

Ongelukken zitten in een klein hoekje. Stel, er wordt geen voorrang verleend met een botsing als gevolg. Er is een opname van de dashcam. Kan u daar wat mee? Ja. Als versterking van het bewijs. Politie en verzekeraar kunnen het beeldmateriaal gebruiken om de schuldvraag op te lossen. Het gebeurt nog niet vaak, maar bij twijfel onderbouwt het beeld van de dashcam de getuigenis. Wat te denken als iemand wegrijdt nadat deze schade heeft veroorzaakt? Weet u nog welk type voertuig er betrokken was? Met welk kenteken of wat de kleur van de auto is? Soms is het moeilijk dergelijke informatie te verschaffen na zo'n onthutsende gebeurtenis. Het beeldmateriaal geeft de mogelijkheid om achteraf rustig alle kenmerken van het betrokken voertuig te bekijken.

Maar de beelden van een dashcam kunnen natuurlijk ook tegen u worden gebruikt. Stel dat u niet door oranje maar door rood reed en dus schuldig bent aan een ongeval? Of u maakt een domme inschattingsfout waarbij u schade veroorzaakt aan een mede weggebruiker? De beelden werken dan, als ze worden opgeëist in ieder geval niet in uw voordeel...Als wagenparkbezitter kan een dashcam onterechte schadeclaims helpen voorkomen als de beelden langere tijd bewaard zouden worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vuilniswagen die vaak door krappe straten moet rijden. Iemand heeft een kapotte buitenspiegel en geen zin zelf voor de reparatiekosten op te draaien. Op de dag van dat de vuilnis is opgehaald, belt de autobezitter naar de afvalverwerker met de mededeling dat er schade is gereden door hun vuilniswagen. De opgeslagen beelden in combinatie met de GPS coördinaten bieden uitkomst. Als op beeld geen sprake is van een aanrijding, kan de beschuldiging eenvoudig worden weerlegd. Hiervoor zijn de 360º systemen met opnamefunctie uitermate geschikt.

Regels dashcam

Je mag in Nederland op de openbare weg filmen. Beelden openbaar maken mag, maar is het niet altijd verstandig; chauffeurs die zich niet netjes gedragen, mogen niet zomaar in hun privacy worden aangetast. Zij kunnen het openbaar maken van beeldmateriaal aanvechten.
Een open deur natuurlijk, de dashcam mag het zicht van de chauffeur niet hinderen en zo voor onveilige situaties zorgen.
In het buitenland denkt men anders over gebruik van dashcams als in Nederland. Check dus de plaatselijke regelgeving voordat je in het buitenland met een dashcam gaat rijden. Zeker als er een waarschuwfunctie voor snelheidscontroles is geïntegreerd in de dashcam, loopt de bestuurder in sommige landen kans op een boete en inbeslagname.

Brigade Dashcams of Brigade 360º camerasystemen met opnamefunctie kopen? We helpen u graag verder. Neem contact op met onze adviseur voor een passend advies.