Waarom POL als leverancier

 • Het grootste assortiment in de markt
 • Deskundig advies over maatwerkoplossingen
 • Snelle levering door ruime voorraad en eigen transport
 • Alles in één hand; advies, productie, transport en plaatsing
 • Meer dan 50 jaar geldt bij ons familiebedrijf: afspraak = afspraak!

Volg ons

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over POL en ons assortiment? Meldt u dan aan voor onze e-mail nieuwsbrief!

Verzend

Dankzij trekputten altijd toegang tot kabels

30 april 2019
Het wordt steeds drukker met kabels onder onze stoepen en in onze bermen. De behoefte om de openbare ruimte future proof in te richten is groot. De nieuwe technische mogelijkheden volgen elkaar snel op met als gevolg uitbreiding van de benodigde kabels. Bekabelingswerkzaamheden zijn steeds moeilijker uit te voeren en de kosten ervan stijgen. Maar er is een doeltreffende oplossing: trekputten en mantelbuizen i.p.v. losse kabels.In de landen om ons heen gebruikt men al vele jaren trekputten om transport- en distributiesystemen aan te leggen voor bekabeling. In Nederland is deze ontwikkeling niet gevolgd omdat graven relatief gemakkelijk en goedkoop was. Inmiddels is graven echter complex en duur geworden. Denk aan clickmeldingen, overvolle trajecten met vele kabels, strengere veiligheidsvoorschriften, enz. Daarnaast is niemand gebaat bij de overlast die graafwerk met zich meebrengt. Kan gebruik van trekputten een eind maken aan de oer-Hollandse graaftraditie?

Hoe werkt een trekput?

U hoeft niet te wachten op een grote reconstructie om met trekputten te beginnen. Na het graven van een sleuf kan de oude situatie makkelijk geüpgraded worden. Oude kabels worden (zonder mantelbuizen) geïntegreerd in de nieuwe trekput. Daarna worden daarboven, vanuit de trekput, één of meer mantelbuizen aangelegd naar de volgende trekput. Nadat de sleuf is aangevuld, verdicht en opnieuw bestraat, hoeft deze nooit meer open voor onderhoud of uitbreiding dankzij het aangelegde buizentraject.

Waarom de PowerCast trekputten?

Onze putten zijn modulair opgebouwd. Eén put bestaat uit een grondplaat (om later schoon te kunnen werken) en meerdere dubbelwandige, stapelbare ringen, al dan niet voorgeboord voor mantelbuizen. Deze wordt afgesloten met een kunststof of stalen deksel. Deze keuze wordt bepaald door de verkeersklasse (B125 t/m D400). Rondom onze ringen hoeft voor de stevigheid geen beton of stabilisatie te worden gebruikt. De ringen zijn met een handzaag eenvoudig in te zagen. Dit is erg handig om oude kabeltrajecten te kunnen doorvoeren en om hoogte en afschot af te stemmen op het benodigde peil.
Ook PowerCast trekputten toepassen? Enkele tips

 • Grote projecten met meerdere stakeholders rollen lastiger uit dan 'eenvoudige' distributienetwerken (bijvoorbeeld VRI, openbare verlichting, MUPI, Drips, of toegangscontrole). Begin dus ‘klein’.
 • Toepassing van kleine putten (tot 500 mm) met enkelvoudige netwerken kennen geen of weinig technische belemmeringen bij installatie. Het eigendom en beheer van het systeem blijft helder. Daarnaast zijn kleine putten economisch voordelig (en bieden ze toch mogelijkheid tot uitbreiding en onderhoud).
 • Bepaal voortaan bij ieder graafwerk of het verstandig is om de sleuf te dempen zónder trekputten. Het antwoord zal maar al te vaak ‘nee’ zijn.

Welke soorten trekputten zijn er allemaal?

Trekput Louvre 450
 • 450x450x450 mm - 12 openingen staand frame
Trekput vlak 450
 • 450x450x450 mm - 12 openingen frame met flens
Trekput Louvre 300
 • 300x300x450 mm - 8 openingen staand frame
Trekput vlak 300
 • 300x300x450 mm - 8 openingen frame met flens
Iedere trekpunt bestaat uit een onderplaat, 1 stapelbare ring met uitsparingen t.b.v. doorvoer mantelbuis, 2 stapelbare ringen van 150 mm hoog, en een frame met deksel.
Meer weten over onze trekputten? Onze afdeling verkoop adviseert u graag!