Waarom POL als leverancier

  • Het grootste assortiment in de markt
  • Deskundig advies over maatwerkoplossingen
  • Snelle levering door ruime voorraad en eigen transport
  • Alles in één hand; advies, productie, transport en plaatsing
  • Meer dan 50 jaar geldt bij ons familiebedrijf: afspraak = afspraak!

Volg ons

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over POL en ons assortiment? Meldt u dan aan voor onze e-mail nieuwsbrief!

Verzend

Veilig oversteken - overzichtsbrochure

11 juni 2018


Verkeersveiligheid kwetsbare verkeersdeelnemers


Veilig oversteken is een belangrijk thema als het gaat om verkeersveiligheid. Zowel voor voetgangers als fietsers. Ondanks de vele inspanningen kwamen er in 2017 206 fietsers om in het verkeer. Dat is 17 meer dan in 2016 en het hoogste aantal van het afgelopen decenium. In 2017 kwamen 201 inzittenden van een personenauto om het leven. Dat is 30 minder dan in 2016. De trieste conclusie is dat er in 2017 meer dodelijke verkeersslachtoffers op de fiets te betreuren zijn dan inzittenden van auto’s. Om de cijfers te complementeren zijn er in 2017 in het verkeer 51 motorrijders overleden, 41 brom- en snorfietsers, 58 voetgangers en 25 bestuurders van een scootmobiel.

Het kabinet zet er op in dat de fiets meer gebruikt gaat worden voor woon-/werkverkeer. Een nobel streven. Maar bovenstaande cijfers maken helaas duidelijk dat er op gebied van fietsveiligheid nog veel te verbeteren is. Daar waar auto en fiets rijbanen delen of waar verschillende verkeersstromen elkaar kruisen zijn de kansen op ongevallen groot. POL Heteren levert voor gedeelde rijbanen rijbaangeleiders of scheidingselementen, waarmee verschillende typen verkeer een veiligere buffer tot elkaar krijgen.

Onduidelijke situaties - blackspots

Voor automobilisten is het vaak niet duidelijk dat ze een oversteekplaats naderen en bij veel ongevallen is dan ook een personenauto betrokken. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen:
• Onoverzichtelijke verkeerssituaties.
• Onvoldoende zichtbaarheid bij schemer en duisternis.
• Te hoge snelheid van het naderende verkeer.
• Bestaande infrastructuur biedt onvoldoende bescherming.

Oplossingen voor verkeersveiligere oversteekplaatsen

POL Heteren heeft veel ervaring met het veiliger inrichten van oversteekplaatsen. In onze brochure 'Veilige oversteekplaatsen' bieden wij u een overzicht van de vele maatwerkoplossingen die mogelijk zijn. Ons assortiment voor veilige oversteekplaatsen bevat bijvoorbeeld opvallende bebording en attentiekokers om zebrapaden en andere oversteekplaatsen te markeren. Er zijn daarnaast verschillende soorten dynamische waarschuwingssystemen verkrijgbaar met verschillende soorten detectie en voeding. Dat kan middels LED knipperborden, intern verlichte borden of knipperende LED wegdekreflectoren. Ook het beter uitlichten van oversteekplaatsen met verlichting van bovenaf of vanaf de zijkanten van een zebra verhogen de veiligheid. Natuurlijk is ook een combinatie van meerdere vormen van attentieverhogende maatregelen nodig om blackspots (ook wel blindspots genoemd) in het verkeer aan te pakken. Wilt u meer weten over een veilige oversteekplaats in uw gemeente? Onze adviseurs komen graag uw situatie ter plekke beoordelen om een gericht advies te geven. 

Of blader door onze overzichtsfolder 'Veilige Oversteekplaatsen'.


Een overzicht van een aantal recent opgeleverde projecten bij verschillende klanten.


Voetganger oversteekplaats in Heemskerk met voetganger detectie in combinatie LED knipperborden. Voeding middels zonnepanelen; de opstelling werkt dus autonoom.


LED-attentiebord fietser, aangesloten op OV-net (laadt accu tijdens de nachtelijke uren). Uitgevoerd in onderaanneming met Heijmans te Sprundel.


LED-wegdekreflectoren gefreesd in asfalt om de een zebrapad extra te laten opvallen. Voetgangers kunnen de LED's activeren door op de knop te drukken. De LED's zijn zowel overdag als 's avonds duidelijk zichtbaar en altijd in het blikveld van de bestuurders van kruisende voertuigen.


Detail van LED-wegdekreflector, zoals aangebracht in gemeente Westvoorne.


In Tholen is een oversteekplaats uitgevoerd met LED wegdekreflectoren en speciale verlichtingsarmaturen die dynamisch worden aangestuurd. Opkomende automobilisten worden gewaarschuwd door knipperende lampen die voor de oversteekplaats in het wegdek zijn aangebracht. 's Avonds wordt de oversteek extra verlicht  als deze wordt betreden door voetgangers. Detectie middels speciale APL-sensor.


Een oversteekplaats net na de uitgang van een rotonde levert soms gevaarlijke situaties op. In Weesp is een dergelijke situatie verkeersveiliger gemaakt middels een combinatie van LED-attentieborden en LED-wegdekreflectoren. Voordat een voetganger de zebra betreedt, wordt de attentieverlichting geactiveerd.