Fietspaden goed afsluiten

Waarom foute fietspadpalen een hardnekkig probleem zijn...

Ook zo geschrokken van het artikel â€˜foute fietspaaltjes een hardnekkig probleem’ van CROW/fietsberaad? De strekking van het verhaal is dat er nog veel mis gaat bij het afsluiten van fietspaden voor sluipverkeer. Er wordt nog te weinig gekeken naar de feitelijke noodzaak van het afsluiten van fietspaden met afzetpalen en naar eventuele alternatieve oplossingen om autoverkeer te weren.

Als het afsluiten van een fietspad met een afzetpaal wél de beste oplossing is, is de uitvoering van de paal, de positionering ervan en de wijze van attenderen op de aanwezigheid van het obstakel vaak ook niet op orde. Volgens Fietsberaad dus hoog tijd voor actie.

Goed fietspaden afsluiten... waar moet u op letten?

aar moet u aan denken bij het goed plaatsen van noodzakelijke fietspadpalen? De paal moet voldoen aan de richtlijnen qua zichtbaarheid (opvallend rood en reflecterende banen), maatvoering (100 cm hoog, 16 cm dik) en materiaal (meebuigend, afgeronde hoeken). Daarnaast is uitneembaarheid een praktisch aspect voor strooiploegen of onderhoud. Qua plaatsing is vrij zicht op de afzetpaal belangrijk. Een afzetpaal in of net na een bocht is uit den boze. Tot slot is het aanbrengen van ribbelmarkering voor en achter de afzetpaal erg belangrijk. De berijder van een tweewieler merkt zo ruim van te voren op dat er gevaar dreigt en kan nog tijdig een aanrijding voorkomen.

Onze X-Last fietspadpaal is dé veilige en goedgekeurde oplossing als afsluiten noodzakelijk is. 

Flexibele X-last fietspadpalen

Wat maakt de X-Last fietspadpaal speciaal? Ze zijn flexibel; ze buigen licht mee bij impact en zijn dus veiliger is voor tweewielergebruikers. Ze zijn flexibel in gebruik omdat er verschillende uitneembare en inzinkbare uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Ze zijn zo flexibel dat ze in geval van calamiteit door hulpdiensten overrijdbaar zijn. Maar ze zijn zonder meer stug genoeg om als afsluiting voor auto’s te dienen. En ze zijn zichtbaar voor tweewielers en overige weggebruikers door de rode signaalkleur en de retro-reflecterende banden.

Fietspadpalen goed laten plaatsen

Onze servicedienst wegbeheer is zeer bedreven in het plaatsen van fietspadpalen en het aanbrengen van ribbelmarkering. Liever eerst een inventarisatie om de veiligheid structureel aan te pakken? Onze adviseurs bieden uitkomst!