Afgelopen maand hebben we in de gemeente Drimmelen op twee oversteekplaatsen voor voetgangers LED knipperborden, die zijn voorzien van dynamische LED verlichting, mogen plaatsen.

Oversteekplaats optimaal verlicht

De gebruikte verlichtingsarmaturen zijn speciaal ontwikkeld voor voetgangersoversteekplaatsen (VOP).  De opstellingen staan schuin tegenover elkaar. De oversteekplaats  wordt door het unieke lichtbeeld geheel verlicht. Op deze manier wordt de voetganger optimaal verlicht, bekeken vanuit het perspectief van de automobilist.

Het systeem is voorzien van een detectiesysteem. Op het moment dat een voetganger in de buurt van de oversteekplaats wordt gedetecteerd, treedt de VOP-systeem in werking:

  • De knipperborden attenderen de automobilist al op afstand dat deze een oversteekplaats nadert die wordt gebruikt. Er kan tijdig worden afgeremd!
  • De  lichtintensiteit van de LED oversteekplaatsverlichting (die is aangesloten op de openbare verlichting) verandert van 40% naar 100%. De voetganger wordt optimaal verlicht. Zichtbaar onder alle weersomstandigheden.

Voetganger optimaal uitgelicht 

Al voor het betreden van de oversteekplaats is de wandelaar goed te zien voor een naderende automobilist. Dit verlengt de reactietijd die de bestuurder van het voertuig krijgt, wat de veiligheid ten goede komt. De overstekende voetganger valt extra op doordat deze zich in een helder uitgelicht gebied bevindt maakt oversteken veiliger voor de voetganger en zorgt voor meer overzicht voor de chauffeur. Bijkomend voordeel van de dynamische verlichting is dat gewenning  bij de automobilist wordt voorkomen doordat de lichtintensiteit tijdelijk verhoogd wordt van 40% naar 100%. Die wijziging valt elke keer opnieuw op.

De combinatie van onze speciale zebra verlichtingstechniek en de knipperende LED-attentieborden verhogen de attentiewaarde van de VOP maximaal. 

Maatwerkoplossingen voor veilige zebrapaden  

We produceren, plaatsen en onderhouden dynamische oversteekplaatssystemen. Meer informatie over onze (maatwerk)oplossingen vindt u in onze overzichtsfolder Veilige oversteekplaatsen.

Mogen wij ook meedenken bij het verhogen van de veiligheid van uw blindspots? Onze adviseurs helpen u graag verder bij het verbeteren van oversteekplaatsen!