Handwijzersysteem HWS 76

Het handwijzersysteem HWS 76 bestaat uit drie belangrijke onderdelen: een handwijzerpaal met een buisdiameter van 76 mm, handwijzerbeugels en handwijzer panelen (dit zijn de handwegwijzerborden die worden voorzien van tekst en/of pictogram). Samen vormen ze een mooi handwijzersysteem dat op veel manieren  kan worden gebruikt. De handwijzers kunnen in iedere gewenste hoek worden gesteld. Per positie op de paal kunnen maximaal twee borden in verschillende richtingen worden geplaatst.

Soorten beugels t.v.b. handwijzerpanelen

Er zijn twee soorten beugels verkrijgbaar voor het HWS 76 systeem. Beugels die over de paal heen geschoven kunnen worden zijn er in twee variaties: beugels die voor één of twee richtingen (op dezelfde paalhoogte) gebruikt kunnen worden. Middels puntige inbus stelschroeven  worden deze beugels vastgezet op de buispaal.

Daarnaast is er een lichtmastbeugel verkrijgbaar. Hiermee kan een bestaande lichtmast (of ander type staander) onderdeel worden van het bewegwijzeringssysteem. Deze beugel wordt met behulp van klembanden (bijvoorbeeld Tam-Torque klembanden) bevestigd. Daarna kan het gewenste handwijzerpaneel er aan worden bevestigd.

De standaard hoogte van de handwijzerbeugel is 200 mm. Ook is er een 150 mm hoge variant verkrijgbaar. Omdat de beugels uit ons eigen aluminium profiel wordt vervaardigd, zijn afwijkende maten in overleg ook mogelijk. De aluminium beugels kunnen in iedere gewenste kleur worden gepoedercoat.

 

Soorten handwijzerpanelen

We voeren twee standaard soorten handwijzerpanelen. Dit zijn:

  • Handwijzerpaneel met afgeronde hoek
  • Handwijzerpaneel met pijlvormig uiteinde

De uitvoering met afgeronde hoek heeft een afmeting van 803x225 mm. Dit is de standaard maat van ANWB fietsbewegwijzering. Maar natuurlijk ook voor andere toepassingen geschikt.

Het handwijzerpaneel in  pijlvorm is 750x200 mm groot. Dit type bord wordt geregeld als handwijzer in voetgangersgebieden gebruikt.

Beide handwegwijzerpanelen zijn vervaardigd uit 5 mm dik aluminium. Het achterste deel van het paneel schuift, voor de bevestiging, 50 mm in de beugel. Hierdoor is de zichtmaat van beide types handwijzerpaneel 50 mm minder groot als het volledige paneel.

Indien gewenst kunnen de handwijzerpanelen ook in een andere vorm of andere lengte worden uitgevoerd. Maatwerk met een link naar uw huisstijl is dus ook zeker mogelijk!

Wat is de juiste paallengte van het handwijzersysteem HWS 76?

De handwijzerpanelen  worden met behulp van beugels geplaatst op een buispaal. De lengte van deze handwijzerpaal wordt bepaald door het aantal tekstpanelen die worden geplaatst. In de regel wordt er voor gezorgd dat een wandelaar of fietser zich niet mag bezeren aan de onderste handwegwijzer. Het RVV schrijft daarom voor dat de onderzijde van een bord minimaal 220 cm boven maaiveld geplaatst dient te worden. De paal van een handwijzer opstelling met 4 verwijzingen onder elkaar zal dus 220 cm + circa 100 cm boven maaiveld uitsteken. Circa 100 cm omdat sommige panelen 22,5 cm hoog zijn en andere 20 cm. Soms wordt gekozen voor tussenruimte, soms worden de panelen stotend tegen elkaar gemonteerd. Samen met het deel dat in de grond geplaatst wordt, zal in dit voorbeeld vaak voor een handwijzerpaal van 420 cm worden gekozen.

Vaak wordt gekozen voor een opzetstuk of voor een sticker op de paal boven het bovenste handwijzerbord. Dit geeft de bewegwijzering extra uitstraling. Reken op circa 10 tot 12 cm extra buispaal voor een sticker.

Waarvoor kant het handwegwijzer systeem HWS 76 worden gebruikt?

  • Voetgangerbewegwijzering
  • Fietsbewegwijzering
  • Toeristische bewegwijzering
  • Bewegwijzering op recreatieparken en instellingsterreinen

Mooie handwijzers kopen of plaatsing laten verzorgen?

Bent u op zoek naar een duurzaam en hoogwaardig systeem om een handwegwijzer mee te maken of wilt u een complete oplossing die verwijst naar al uw faciliteiten of toeristische trekpleisters? Ook voor maatwerk in kleur of uitvoering en voor unieke opzetstukken bovenop uw handwijzer bent u bij POL Heteren aan het juiste adres. We adviseren u graag. Zowel over de mogelijkheden van onze handwijzerprofielen als  over nze dienstverlening rondom inventarisatie en plaatsing van uw bewegwijzeringsproject!