Retro-reflecterende folie voor verkeersborden

Verkeersborden, straatnaamborden, bewegwijzering, waarschuwingsborden en bebakeningsmaterialen worden voorzien van retroreflecterende folie. Door toepassing hiervan zijn deze materialen ook in het donker en bij slechte weersomstandigheden goed zichtbaar, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Hieronder meer informatie over de werking, de beschikbare soorten en de levensduur van onze verschillende soorten reflecterende folie.

 

Drie soorten reflectieklasse 

Klasse 1 - Engineer Grade

Engineer Grade (Klasse 1) is een duurzame zelfklevende retroreflecterende folie voor gebruik op verkeersborden, waarschuwingsborden, straatnaamborden en dergelijke. Het retroreflectie systeembestaat uit glaspareltjes, ingebed in een kunststof en afgedekt door een heldere toplaag. Deze folie heeft een functionele levensduur van tenminste 5 jaar. Dit type folie wordt niet meer toegepast op officiele RVV verkeersborden. Wel geschikt voor bijvoorbeeld bewegwijzering of borden op eigen terrein, reclameborden, tijdelijke tekstborden, etc.

Klasse 2 - High Intensity Prismatic (HIP)

High Intensity Prismatic (Klasse 2) is een duurzame zelfklevende retro-reflecterende folie die speciaal ontwikkeld is voor gebruik op verkeersborden, straatnaamborden, bewegwijzering, waarschuwingsborden en bebakeningsmaterialen. Zelfs bij regen of ‘s nachts blijft de folie sterk reflecteren. Het retroreflectie systeem bestaat uit microprisma’s, die afgedekt zijn door een heldere toplaag.

Klasse 3 - Diamond Grade³ (DG³)

DiamondGrade³ folie (ookwel Klasse 3 genoemd) is een duurzame en hoogwaardige zelfklevende retro-reflecterende folie die speciaal ontwikkeld is voor gebruik op verkeersborden, straatnaamborden, bewegwijzering, waarschuwingsborden en bebakeningsmaterialen. DG³ functioneert optimaal op zowel lange als korte afstand en kenmerkt zich door een zeer

hoog helderheidsniveau en een zeer grote wijdhoekigheid en observatiehoek; ook bij slechte weersomstandigheden of in het donker. Het retroreflectie systeem bestaat uit microprisma’s, die afgedekt zijn door een heldere toplaag.

Voor het bereiken van de hoogste attentiewaarde wordt toepassing van Klasse 3 geadviseerd.

Reflecterende folie: levensduur, onderhoud & milieu 

De functionele levensduur van de folie wordt bereikt onder normale omstandigheden en bij een verticale opstelling. Daarnaast is jaarlijks onderhoud vereist. Voor de onderhoudsvoorschriften verwijzen wij u graag naar de website van de branchvereniging; vnvf.nl/onderhoudsvoorschriften

Retroreflectie nader verklaart 

Retroreflectie helpt het oog om objecten waar te nemen in situaties waar weinig licht is en deze objecten door een lichtbron verlicht worden. Wetenschappelijk gezien is er sprake van retroreflectie wanneer de lichtstralen teruggestuurd worden in dezelfde richting als waar ze vandaan komen.

Retro-reflecterende folies zijn het meest helder wanneer deze zich in de baan van de oorspronkelijke lichtbron bevinden, zoals bijvoorbeeld de koplampen van een auto. De huidige generatie retro-reflecterende materialen is, door de toegepaste microprisma technologie, al op zeer grote afstand duidelijk waarneembaar. Dit komt omdat er weinig teruggekaatst licht verloren gaat door diffuse reflectie, oftewel de verstrooiing van licht.

Niet alleen in het absolute donker, maar ook in nachtelijke situaties waar juist veel lichtvervuiling is, zorgt dit ervoor dat verkeersborden dankzij de hoge contrastwaarde goed zichtbaar zijn.

Meer weten? Lees dan ook dit item over de technische aspecten van DIN 3A EN DIN 3B folie

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze reflecterende folie voor uw verkeersbord of bebakeningsartikel? Onze adviseurs helpen u graag verder!