Veilige oversteekplaatsen


Voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer en het is voor automobilisten vaak onduidelijk wanneer een oversteek nadert. De bestaande infrastructuur biedt onvoldoende zichtbaarheid, zowel overdag als bij schemer of duisternis. Een goede verlichting, in combinatie met dynamische attentieborden, is daarom van groot belang om naderend verkeer te attenderen op kruisend verkeer. POL Heteren heeft inmiddels voor veel gemeenten oversteekplaatsen op deze wijze mogen inrichten. Elke oversteekplaats vergt een projectmatige en maatwerkaanpak die loopt van inventarisatie en engineering tot realisatie en nazorg. Naast het hoogwaardige eindresultaat, waarderen klanten het persoonlijke en technische advies, de transparante aanpak en de professionele uitvoering.

Het bepalen van de juiste oplossing

Er zijn verschillende mogelijkheden om een oversteekplaats opvallender en veiliger te maken. In de meeste situaties wordt gekozen voor een opstelling met dynamische aansturing naast of boven de weg, met attentieborden en knipperende LED lampen, daarbij vaak ook nog voorzien van speciale verlichtingsarmaturen om het zebrapad en de voetganger volledig uit te lichten. 

Voordat we kunnen bepalen wat de beste oplossing is, gaan we samen met de wegbeheerder de locatie(s) bekijken. We beoordelen de huidige situatie en bepalen ook welke omgevingsfactoren van invloed zijn. Er volgt een advies en in overleg wordt de positie van de borden, lampen en systeemkasten bepaald. Daarnaast wordt bepaald welk type detectie en welke voedingsbron het meest geschikt is voor de betreffende locatie, de afmeting van het werkvak en de mogelijke kabelloop.

LED attentieborden met dynamische aansturing

Een LED attentiebord is een verkeersbord met vier alternerend knipperende LED lampen en wordt aan beide zijden van de weg geplaatst. Gecombineerd met een fluorescerende ondergrond heeft dit een hoge attentiewaarde en dit resulteert direct in een positief effect op het rijgedrag. Inmiddels hebben wij voor zeer uiteenlopende gevaarlijke of onveilige (verkeers)situaties dynamische attentieborden geplaatst, zoals:

 • Oversteekplaats voetgangers/fietsers
 • Schoolzone, attentie aankomst & vertrek
 • Uitrit hulpdiensten
 • Bedrijfsterrein, attentie kruisend verkeer
 • Viaducten, attentie doorrijhoogte
 • Attentie overstromingsgevaar


Hoe worden LED attentieborden geactiveerd?

Bij oversteekplaatsen worden de LED lampen dynamisch aangestuurd en alleen geactiveerd wanneer er voetgangers of fietsers oversteken. Voor elke situatie is er een maatwerkoplossing om de lampen aan te sturen:

Oversteekplaats
Schoolzone

Drukknop of Radar- / Camerasysteem

Infrarood / voetganger sensor

Tijdschakelaar (schoolzone)


Uitruk
hulpdiensten

Inpandige schakelaar

GSM module (bediening op afstand)

Autodetectie in-car positie & GPRS


Doorrijhoogte
Filevorming

Optische detectie

Radardetectiesysteem

Camerasysteem


 Oversteekplaats / Schoolzone

 • Drukknop of Radar- / Camerasysteem
 • Infrarood / voetganger sensor
 • Tijdschakelaar (schoolzone)
   

Uitruk hulpdiensten

 • Inpandige schakelaar
 • GSM module (bediening op afstand)
 • Autodetectie in-car positie & GPRS

Doorrijhoogte / Filevorming 

 • Optische detectie
 • Radardetectiesysteem
 • Camerasyteem

Oversteekplaats
Schoolzone

Drukknop of Radar- / Camerasysteem

Infrarood / voetganger sensor

Tijdschakelaar (schoolzone)


Uitruk
hulpdiensten

Inpandige schakelaar

GSM module (bediening op afstand)

Autodetectie in-car positie & GPRS


Doorrijhoogte
Filevorming

Optische detectie

Radardetectiesysteem

Camerasysteem


Welke stroomvoorziening is nodig?

Voeding van de LED lampen en de aansturing kan via de openbare verlichting of via een SOLAR paneel en accu. Een schakelkast achter op het bord biedt ruimte voor de aansturing, omvormer, eventuele ontvanger en accu. Een anti-klimbeugel beschermt het attentiebord en de schakelkast tegen vandalisme.

 


CONTACTFORMULIER

Heb je een vraag of wil je meer informatie over veilige oversteekplaatsen?  Vul onderstaande gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact op.