Handwijzersysteem HWP 100

Het handwijzersysteem HWS 100 bestaat uit een achthoekig (octogonaal) gepoedercoat profiel. Dit  achthoekige profiel vormt de staander of de zogenaamde handwijzerpaal. Het is de basis waar, met behulp van handwijzerbeugels, tekstpanelen op kunnen worden gemonteerd. Op een HWP bewegwijzeringspaal kunnen handwijzers in acht verschillende richtingen worden gemonteerd.

Onderdelenlijst handwijzerprofiel HWP 100

Het HWP 100 bestaat uit verschillende (optionele) onderdelen:

 • Aluminium profiel HWP 100 (de octogonale staander, Ø 100 mm)
 • Aluminium profiel HWVP 140 (het vulprofiel, opvulling van de lege sleuven van het profiel)
 • Aluminium afdekplaat HWAP 100 (vlakke afwerking bovenzijde handwijzerprofiel)
 • Aluminium opzetstuk HWOS 100 (vierzijdig opzetstuk voor b.v. gemeente- of  wandelroutelogo)
 • RVS bevestigingsmateriaal

Er kunnen drie soorten aluminium tekstpaneel worden toegepast:

 • Aluminium tekstpaneel SNB 10 (100 mm hoog, 23, mm  dik, 2 mm wanddikte)
 • Aluminium tekstpaneel SNB 15 (150 mm hoog, 23, mm  dik, 2 mm wanddikte)
 • Aluminium tekstpaneel SNB 20 (200 mm hoog, 23, mm  dik, 2 mm wanddikte)

Deze tekstpanelen worden aan de voorzijde afgewerkt met een in kleur gepoedercoat aluminium kap (eindkap). Voor iedere hoogte tekstpaneel is een bijpassend type handwijzerbeugel (HWB beugel) beschikbaar.

Hoe worden tekstpanelen bevestigd in het handwijzer profiel HWP 100?

Voor de montage van een SNB tekstpaneel aan de staander van het handwijzerprofiel HWP 100 moet eerst een (bijpassende) handwijzerbeugel gemonteerd worden. De acht verticale sleuven van het profiel zijn zo construeert dat er veermoeren in passen. Deze worden geplaatst ter hoogte van de twee boorgaten op de beugel. Door zeskantbouten wordt de beugel zo vastgeklemd op de staander.

Alle ongebruikte sleuven van de staander (dus waar geen beugel/tekstbord is bevestigd), worden voorzien met een speciaal aluminium vulprofiel (het HWVP 140 vulprofiel). Toepassing van dit vulprofiel zorgt  voor een fraaie, strakke afwerking van het handwijzer profiel.

Onze HWB beugels zijn voorzien van een verende pin die het tekstpaneel vergrendel als deze op de beugel wordt geschoven. Ontgrendelen (bijvoorbeeld om een tekst te wisselen) kan vanaf de bovenzijde van het tekstpaneel door de pin terug te duwen met behulp van een dun rond voorwerp.

Aan te raden is om de staander zonder handwegwijzers te plaatsen en de handwegwijzers pas, als het beton is uitgehard, op de beugels te bevestigen.

Wat is de goede hoogte voor handwijzers op een paal type HWP 100?

De handwijzer tekstpanelen worden met behulp van beugels geplaatst op de achtkantige paal. De hoogte van deze handwijzerpaal wordt dus bepaald door het aantal tekstpanelen die worden geplaatst. Er zijn HWP palen geleverd met wel 8 tekstpanelen van 15 cm.  Er moet bij plaatsing voor worden gezorgd dat een wandelaar of fietser zich niet kan verwonden aan de onderste handwegwijzer. Het RVV schrijft voor dat de onderzijde van een bord minimaal 220 cm boven maaiveld geplaatst dient te worden. De paal van een handwijzer opstelling met 8 verwijzingen met een hoogte van 15 cm zal dus 220 cm + 120 cm = 340 cm boven maaiveld uitsteken. Samen met het deel dat in de grond geplaatst wordt (gemiddeld zo’n meter diep de grond in), zal in dit voorbeeld vaak voor een handwijzerpaal van 440 cm worden gekozen.

Vaak wordt voor extra uitstraling gekozen om een opzetstuk bovenop de handwijzerpaal. Dit opzetstuk (standaard kubusvormig) wordt in dezelfde kleur als de paal en de handwijzers gepoedercoat en kan worden voorzien van ieder gewenst logo.

Toepassingen handwegwijzer systeem HWP 100

 • Voetgangerbewegwijzering
 • Toeristische bewegwijzering
 • Bewegwijzering op recreatieparken en vakantieparken
 • Bewegwijzering op het eigen terreinen van instellingen en bedrijven

Kwalitatief hoogwaardige handwijzers kopen of handwijzersystemen laten plaatsing?

Ons eigen HWP 100 handwijzer profiel kenmerkt zicht door de hoge kwaliteit, fraaie afwerking en strakke positionering van de verwijsborden. Dus als u op zoek naar een duurzaam en hoogwaardig handwegwijzer systeem bent u bij POL Heteren aan het juiste adres! Ook maatwerk handwijzers en de dienstverlening rondom inventarisatie en plaatsing van uw bewegwijzeringsproject zijn specialiteiten van POL Heteren! Neem dus snel vrijblijvend contact met ons op voor advies of een scherpe aanbieding!