Bespaar door inzicht in uw bordenbestand

Hoe “inzicht” in het verkeersbordenbestand gemeentes helpt besparen?

Verkeersborden inventariseren en inspecteren, een verkeersbordenbeleid opstellen en een onderhoud- en beheerplan maken. Waarom is het een goed besluit om op deze wijze te investeren in het beheer van uw bebording? Wij geven u 5 goede redenen, waarmee u jaarlijks vele euro’s kunt besparen én meer grip krijgt op uw kapitaal in de openbare ruimte.

1. Goed beheer bespaart geld

Ad hoc beheer kost altijd meer dan structureel beheer. Vooral als borden worden onderhouden of vervangen, die helemaal niet meer nodig zijn. Want de ervaring leert dat 15 tot 20% van alle verkeers- en overige borden kunnen worden gesaneerd. Als u uw borden in kaart hebt en beheer structureel uitvoert, kunt u ook besparen op inkoop, onderhoud en schadeherstel.

2. Goed beheer bevordert een veilige infrastructuur

Heeft u inzicht of elke verkeersmaatregel nog steeds ondersteund wordt door de juiste verkeerstekens? Zijn alle tekens ook nog goed zichtbaar? Als wegbeheerder heeft u een verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de infrastructuur binnen uw beheersgebied. Een verantwoordelijkheid die u pas goed kan dragen, als u weet hoe de verkeersborden erbij staan.

3. Goed beheer maakt de openbare weg Duurzaam Veilig

Elk bord is een obstakel op de openbare weg. Voor weggebruikers, maar ook voor bijvoorbeeld groenbeheer. Door combinatie van borden op één drager kan het aantal obstakels worden verwijderd. Dat scheelt overigens ook weer euro’s. Bij sanering kan in de regel 5 tot 7% van het dragerbestand worden verwijderd.

4. Goed beheer verbetert de kwaliteit van het straatbeeld

Zonder beleid en zonder beheer kan er in de loop der jaren een bordenwoud ontstaan. Jaarlijks haalt dit wel de publiciteit. Door bijgeplaatste verkeersborden bijvoorbeeld, maar nog sterker door bewegwijzering. Dit gaat ten koste van de uitstraling van uw gemeente.

5. Goed beheer vergemakkelijkt de taak van de verkeerskundige

Als u alle verkeersmaatregelen en verkeersbesluiten overzichtelijk in kaart heeft en als u bovendien beschikt over een beeld van elke situatie, wordt het aanpassen van verkeersmaatregelen of beantwoorden van vragen van burgers een stuk eenvoudiger. Dat scheelt veel van uw kostbare tijd.

Weten hoe u meer “inzicht” kunt krijgen in uw verkeersbordenbestand? Wij maken graag een afspraak om de mogelijkheden persoonlijk met u te bespreken. Neem vrijblijvend contact met ons op.