Flitsers versus zwaailampen

 

Flitsers en zwaailampen zijn beiden een vorm van signalering, maar ze kunnen beiden voor andere toepassingen worden gebruikt. Beide soorten zijn beschikbaar in diverse kleuren en uitvoeringen. Niet ieder voertuig mag gebruik maken van flitsers en zwaailampen en ook zijn er eisen voor de kleuren die gevoerd mogen worden. Bent u benieuwd welk type signalering het beste bij uw situatie of voertuig past? Lees dan hieronder verder.

LED Flitsers

Voertuigen gebruiken flitsers om opvallend te zijn en om aandacht te trekken in noodsituaties, bijvoorbeeld tijdens spoedrit of politie-inzet. Het flitsen van het licht maakt het voertuig zichtbaarder en verhoogt de waarschuwing voor andere verkeersdeelnemers. In tegenstelling tot een zwaailamp, wordt het lichtsignaal van dit type lamp gelijktijdig naar alle richtingen gestraald. Bij flitsers worden meerdere LEDs gebruikt als lichtbron. Het voordeel van LED is dat het een efficiënte en duurzame lichtbron is. Ze bieden een heldere en opvallende waarschuwing voor verkeersdeelnemers, waardoor ze een veelgebruikte keuze zijn in verschillende verkeerssituaties. 

De flitsers van POL Heteren zijn beschikbaar in meerdere LED kleuren waaronder: amber/oranje, blauw, rood of groen. U kunt ook variëren in de lenskleur, dit is handig wanneer …

Een ander verschil van een LED flitser is dat ze in meerdere uitvoeringen verkocht worden, zoals grillflitsers of inbouwflitsers. Grillflitsers kunnen op de grill of de voorbumper van een voertuig worden gemonteerd. Een inbouwflitser is handig wanneer …

Flitsers mogen niet door ieder voertuig worden gebruikt. Voertuigen die gebruik mogen maken van flitsers zijn hulpdienstvoertuigen en wegenwachtvoertuigen. Een voorwaarde is wel dat de filters moeten voldoen aan zichtbaarheidsnormen. Wanneer de signalering hier niet aan voldoet, mag het niet worden gebruikt op de openbare weg. Bij POL Heteren kunt u gemakkelijk onderscheid maken tussen R65 goedgekeurde flitsers en niet R65 goedgekeurd.  

Zwaailampen

Een zwaailamp maakt in tegenstelling tot een flitser geen gebruik van een LED bron, maar van halogeen. Halogeen lampen zijn warmtebestendig en kunnen hoge temperaturen aan, wat ze erg geschikt maakt voor zwaailampen. De halogeen verlichting zorgt voor een intens helder licht, wat ook erg voordelig is in noodsituaties. Een nadeel vergeleken met LED verlichting is dat ze minder duurzaam zijn en over het algemeen een kortere levensduur hebben.

Het licht bij zwaailampen maakt een roterende beweging en het signaal wordt niet gelijktijdig naar alle richtingen gestraald. Bij POL Heteren zijn er drie lenskleuren beschikbaar, namelijk: amber/oranje, blauw of groen. De oranje zwaailamp mag worden gebruikt door werkverkeer. De blauwe of groene zwaailamp mag uitsluitend worden gevoerd door hulpdienstvoertuigen of andere voertuigen met deze bevoegdheid, zoals militaire voertuigen. Hulpdienstvoertuigen mogen daarnaast ook gebruik maken van oranje zwaailampen, maar dit is niet gebruikelijk.

Wanneer een voertuig zwaailampen voert op de openbare weg, dan moeten zij voldoen aan de R65 zichtbaarheidsnorm. Bij POL Heteren kunt u terecht voor R65 goedgekeurde zwaailampen en voor niet goedgekeurde zwaailampen. Lees altijd goed de specificaties van het gewenste product om meer over de normeringen te lezen.

In tegenstelling tot de flitsers, worden zwaailampen alleen bovenop voertuigen gebruikt. Ze kunnen op meerdere manieren worden bevestigd op een voertuig, zoals met een magneet. Met behulp van een opsteekbevestiging kunnen de zwaailampen ook eenvoudig worden bevestigd aan een voertuig. 

Meer weten over zwaailampen, zoals de regelgeving en de aansluiting ervan? Lees dan meer in ons artikel alles over zwaailampen. 

LED Flitser of zwaailamp?

Zoals u kunt lezen zijn er veel overeenkomsten tussen LED flitsers en zwaailampen. Ze zijn beiden bedoeld als signalering en zijn beiden in diverse kleuren verkrijgbaar. In welke situaties gebruikt u een flitsers en in welke situaties een zwaailamp? 

Een flitser wordt vaak gebruikt in situaties waarin een korte, felle lichtstraal nodig is om de aandacht te trekken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij verkeersincidenten, noodsignalen en noodsituaties.

Een zwaailamp wordt gebruikt in situaties waarin een continu zichtbaar licht nodig is om de aandacht te trekken, zoals bij wegwerkzaamheden, verkeersbegeleiding en beveiliging van locaties. Ook is er een continue lichtsignaal nodig om de aandacht te trekken wanneer er een hulpdienst moet passeren, zoals een politieauto. In deze gevallen worden er ook veelal zwaailampen gebruikt. 

Bovendien, de pulsatie van een zwaailamp is specifiek ontworpen om de aandacht te trekken en verkeersdeelnemers vroegtijdig te waarschuwen. Flitsers zijn meestal te snel om door mensen waargenomen te worden en kunnen storend zijn in bepaalde omgevingen. Daarom is het gebruik van een zwaailamp een veel effectievere en veiligere manier om de aanwezigheid van een voertuig aan te geven.

Vindt u het lastig om de geschikte signaleringsverlichting te vinden voor uw situatie? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen zodat wij u hierin kunnen adviseren. POL Heteren is een totaalleverancier, waardoor wij u kunnen adviseren op veel verschillende gebieden.