Signalering: werkverkeer

 

In Nederland wordt er veel aan de weg gewerkt met diverse voertuigen. Het is van belang dat deze voertuigen beschikken over de juiste verlichting. Werkverkeer heeft de juiste verlichting nodig om de veiligheid van de weggebruikers te verhogen. Goede verlichting kan helpen bij het zicht op de weg, het zicht op andere voertuigen en het zicht op wegwerkers. Bovendien kan goede verlichting ook helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verminderen van de kans op ongelukken. Op deze pagina leest u meer over de soorten werkverlichting en welke verlichting het beste bij uw voertuig en situatie past. Ook leest u meer over de wetgeving over de verplichte signaleringsverlichting.

Soorten verlichting voor werkverkeer

Er zijn verschillende soorten lampen voor werkverkeer. We maken hierbij ook onderscheid tussen verlichting en signalering. Verlichting is bedoeld om de weg en de omgeving goed zichtbaar te maken voor de bestuurder en andere weggebruikers. U kunt hierbij denken aan auto werklampen. Verlichting helpt bij het zien van de weg, de omgeving en andere voertuigen, zowel in de dag- als in de nachtelijke uren.


Signalering daarentegen is bedoeld om weggebruikers te alarmeren over of te attenderen op specifieke situaties. Vaak zijn dit gevaarlijke situaties en situaties waarbij extra oplettendheid vereist is. Dit omvat onder andere zwaailampen, zwaaibalken en flitsers. 

Werklampen

In veel situaties op de weg is de juiste verlichting van belang om de veiligheid te vergroten. Auto werklampen bieden hiervoor de perfecte oplossing tijdens wegwerkzaamheden. De werklampen van POL Heteren kunnen eenvoudig op uw voertuig worden gemonteerd.

Ze kunnen worden gebruikt voor onder andere verlichting tijdens reparaties, onderhoud en andere werkzaamheden aan voertuigen. Ze bieden een heldere, mobiele lichtbron die speciaal is ontworpen om te worden gebruikt tijdens activiteiten op de weg of in de garage. De werklampen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen en groottes en bieden een flexibele verlichting voor verschillende toepassingen.

Alle werklampen beschikken over een LED lichtbron. LED werklampen hebben veel voordelen:

 • Energie-efficiëntie: LED-werklampen verbruiken minder energie dan traditionele halogeen- of fluorescentielampen.
 • Lange levensduur: LED-werklampen hebben een langere levensduur dan andere soorten werklampen en hoeven minder vaak te worden vervangen.
 • Heldere verlichting: LED-werklampen bieden een heldere, heldere verlichting die ideaal is voor gebruik tijdens activiteiten die veel verlichting vereisen.
 • Koude werking: LED-werklampen worden niet warm en kunnen daarom veilig worden gebruikt voor toepassingen waarbij warmte een probleem kan zijn.
 • Milieuvriendelijk: LED-werklampen bevatten geen giftige materialen zoals lood en kwik en zijn daarom beter voor het milieu.

Signalering voor werkverkeer

Naast de juiste verlichting voor werkzaamheden aan de weg, is het ook van belang om de juiste signalering te voeren. Signalering verhoogt de verkeersveiligheid en waarschuwt weggebruikers voor de aanwezigheid van werkverkeer. Ook verbetert het de zichtbaarheid van het werkverkeer en maakt het voor andere weggebruikers makkelijker om te zien waar ze moeten uitkijken. Signalering kan daarnaast worden ingezet om weggebruikers te helpen navigeren door werkzones en omleidingen. Het geeft aan dat er veranderingen zijn in de verkeerssituatie en dat bestuurders mogelijk hun snelheid moeten verminderen. Werkverkeer mag niet alle kleuren signalering voeren en de signalering moet voldoen aan bepaalde eisen. Onderaan dit artikel lees je meer over de wetgeving voor signalering.

Daksets en lichtbalken
Een dakset of een lichtbalk is één van de signaleringen die gebruikt kan worden door werkverkeer. De lichtbalk op een voertuig vergroot de zichtbaarheid en maakt het mogelijk om beter te zien bij slechte weersomstandigheden of in het donker. Andere voertuigen kunnen ook gebruik maken van lichtbalken, zoals politie auto’s of ambulances. De kleur van de lichtbalk is afhankelijk van het type voertuig en de bevoegdheid van het voertuig. 


Lichtbalken zijn beschikbaar in verschillende groottes en kunnen worden geïnstalleerd op verschillende delen van een voertuig, zoals de voor- of achterkant, en kunnen meestal gemakkelijk worden aangepast aan de specifieke behoeften van het voertuig en de bestuurder. 

LED flitsers 

Een kleinere soort signaalverlichting is de LED flitser. LED flitsers worden gebruikt door werkverkeer, zoals wegwerkers, om andere weggebruikers te waarschuwen voor hun aanwezigheid in de buurt van werkzones. Ook wordt deze signaalverlichting gebruikt op voertuigen van hulpdiensten, zoals politie auto’s, brandweerauto’s en ambulances. 


LED flitsers hebben vele voordelen, waaronder lange levensduur, energiezuinigheid en snelle responstijden. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en patrooninstellingen, en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd op verschillende voertuigen. De LED flitsers zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder blauw, amber en rood. De amberkleurige flitsers, ofwel oranje flitsers, worden het vaakst gebruikt door werkverkeer. 

Zwaailampen 

Zwaailampen lijken veel op flitsers, maar zijn op veel vlakken verschillend. Ook worden ze gebruikt voor verschillende situaties. Meer weten over deze verschillen en in welke situaties je deze signalering kan gebruiken? Lees daar meer over in ons artikel over …


Zwaailampen worden onder andere gebruikt door voertuigen die betrokken zijn bij wegwerkzaamheden, bouwprojecten en andere activiteiten op de weg om zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers en om verkeersregulering te bevorderen. De zwaailampen moeten echter wel voldoen aan specifieke eisen en voorschriften, zoals de kleur en het patroon van het licht, en de frequentie en duur van het flitsen. In dit over zwaailampen artikel lees je meer over zwaailampen en de regelgeving hiervan.

Verplichte signaleringsverlichting

In Nederland is de volgende signaalverlichting verplicht voor werkverkeer:

 • Flitsers of zwaailichten: Het voertuig moet minimaal één flitser of zwaailicht hebben die duidelijk zichtbaar is voor andere weggebruikers.
 • Richtingaanwijzers: Het voertuig moet richtingaanwijzers hebben die aangeven in welke richting het voertuig gaat bewegen en helpen bij verkeersregulering.
 • Achterlichten: Het voertuig moet achterlichten hebben die zichtbaar zijn voor andere weggebruikers en waarschuwen voor het aanwezige werkverkeer.
 • Remlichten: Het voertuig moet remlichten hebben die activeren wanneer het voertuig remt, waarschuwen voor het vertragen van het voertuig en helpen bij verkeersregulering.
 • Verkeersborden: Indien nodig moeten er verkeersborden geplaatst worden die verkeersregulering bevorderen en andere weggebruikers informeren over de aard van de werkzaamheden.
 • Het is belangrijk op te merken dat de verplichte signaalverlichting voor werkverkeer ook afhankelijk is van het soort voertuig en de aard van de werkzaamheden. Het is daarom verstandig om de plaatselijke wetgeving te raadplegen voordat men beslist om signaalverlichting te gebruiken.

Omvormers voor werkverkeer

Werkvoertuigen hebben sommige gevallen een omvormer nodig om de verlichting en signalering aan te sluiten. Een omvormer voor voertuigen is een apparaat dat de spanning van een voertuig accu omzet naar een andere spanning. Een voertuig heeft een omvormer nodig als het elektrische apparaat dat wordt aangesloten op de auto, niet is ontworpen voor de nominale spanning van de auto's accu, meestal 12V DC. Of wanneer de vermogenseisen van de verlichting hoger is dan de vermogenseisen van de accu van de auto.


Het is belangrijk om te weten dat de omvormer een beperkt vermogen heeft, en daarom is het belangrijk om te controleren of de omvormer het vermogen levert dat nodig is voor het apparaat dat wordt aangesloten.