Brandblussen

POL Heteren levert diverse soorten brandblussers. Iedere soort brandblusser is geschikt voor zijn eigen type brandhaard. Let dus bij aanschaf op de locatie waar de brandblusser wordt gebruikt en welke type brandbare stoffer er aanwezig zijn. Al onze brandblussers hebben een Rijkstypekeur en voldoen aan de EN3 normering.  Een overzicht van onze goedgekeurde brandblussers vindt u hieronder.

Producten 1-12 van 14

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 14

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Poederblussers voor vaste en vloeibare stoffen

Poederblussers zijn brandblussers die kunnen worden ingezet voor ontvlambare vaste stoffen (papier, hout, etc.).  Ook kunnen poeder brandblussers gebruikt worden voor het blussen van ontvlambare vloeistoffen zoals benzine, diesel en verf. Het poeder uit de brandblusser onderdrukt de vlamvorming. Hierdoor zal de brand worden gestopt en wordt vermeden dat het vuur zich verder verspreidt. Technisch gesproken werkt het bluspoeder als een negatieve katalysator die ingrijpt in het chemische proces van de brand met als gevolg dat de brand stopt. 

Nadeel van het gebruik van poederblussers is dat het bluspoeder naderhand moet worden opgeruimd samen met de rest van de verbrande materialen.

Alle poeder blussers van POL Heteren zijn geschikt voor gebruik en opslag bij temperaturen van -30 tot +60 graden Celsius. 

Schuimblussers geven een deken van schuim 

Schuimblussers zijn niet alleen erg geschikt voor het blussen van organische stoffen, kunststoffen en vloeistoffen, maar ook voor het blussen van olie of benzine. Groot voordeel van de schuimblusser is dat er weinig gevolgschade is door het gebruik van schuim. Het schuim lost als het ware vanzelf op. 

Zodra het schuim richting de brandhaard wordt gespoten beginnen de vlammen te doven. Er vormt zich als het ware een deken van schuim over het vuur. Dit ontneemt de brandhaard de toegang tot zuurstof en hierdoor wordt het vuur gedoofd. Ook schuimblussers zijn geschikt voor gebruik en opslag bij temperaturen van -30 tot +60 graden Celsius. 

CO2-blussers beschermen uw kostbare apparatuur 

CO²-brandblussers zijn een goede keuze voor het blussen van vloeistofbranden. Daarnaast zijn CO²-blussers geschikt voor het blussen van apparatuur die onder spanning staat. Het CO2-gas zorgt ervoor dat de brandhaard tijdelijk geen zuurstof krijgt. 

Een CO2-blusser kan worden gebruikt bij temperaturen van -30º tot +60º Celsius. Een nadeel van CO2-blussers is dat de hittebron niet echt wordt afgekoeld. Een brand kan dus weer aanwakkeren als er gestopt is met blussen met CO2. Een CO²-blusser laat geen restsporen achter. Hierdoor blijft de schade aan de omgeving beperkt. Een CO²-brandblusser is dan ook een prima blusser voor bijvoorbeeld in serverruimten of andere ruimte met kostbare apparatuur.

Wat betekenen de verschillende type brandklassen bij brandblussers?

  • A geeft aan dat het product geschikt is voor het blussen van vaste stoffen, zoals hout, papier, textiel, etc.
  • B geeft aan dat het product geschikt is voor het blussen van vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen, zoals olie, benzine, vetten,etc.
  • C geeft aan dat het product geschikt is voor het blussen van gassen, zoals butaan, propaan en aardgas
  • D geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van brandbare metalen, zoals magnesium, aluminium, natrium, kalium, zirkonium, lithium, etc.
  • E Deze klasse behoort eigenlijk niet tot de verschillende brandklassen. Op sommige producten staat het wel aangeduid omdat deze producten geschikt zijn om elektrische branden te blussen
  • F geeft aan dat het product geschikt is voor het blussen van grote hoeveelheden oliën en vetten met een hoge temperatuur (bv.: frituurovens)

Een brandblusser onder handbereik? Een goed idee!

Tachtig procent van beginnende branden kan tijdig met hulp van de juiste brandblusser worden geblust! Door brandblussers in gebouwen op te hangen of in voertuigen mee te nemen (bedrijfsbus, camper, vrachtwagen) neemt de (brand)veiligheid dus enorm toe. In openbare gebouwen zoals bedrijfspanden, horecagelegenheden, ziekenhuizen en grote publieke en private gebouwen zijn brandblussers verplicht. Wanneer er op dit soort plekken brand uitbreekt is het risico voor bezoekers, medewerkers of bewoners immers heel groot. Daarom stellen verzekeringsmaatschappijen ook de aanwezigheid van brandblussers verplicht. Dus het plaatsen en tijdig laten controleren van brandblustoestellen op een goed bereikbare plaatsen is goede keuze.

Brandblusser kopen of advies nodig? Bij POL Heteren helpen we u graag verder. Neem contact op met onze afdeling verkoop voor al uw vragen of een vrijblijvende prijsopgave.