Verlichting vrachtwagen

Vrachtwagens hebben speciale verlichting nodig om hun grotere afmetingen en snelheid duidelijk aan te geven aan andere weggebruikers. Deze verlichting kan onder andere bestaan uit extra grotere knipperlichten, afwijkende kleuren en andere speciale verlichting op de vrachtwagen. Hierdoor kunnen andere weggebruikers de vrachtwagen beter zien en zich mogelijk hierop aanpassen. Dit kan bijdragen aan verkeersveiligheid. U koopt uw vrachtwagen verlichting bij POL Heteren. Naast verlichting voor aan de buitenzijde van een vrachtwagen, kunt u bij POL Heteren ook terecht voor interieur verlichting voor uw vrachtwagen. Lees hieronder meer over de diverse mogelijkheden.

Interieur verlichting vrachtwagen

Vrachtwagens hebben interieurverlichting nodig om de bestuurder in staat te stellen om in het donker of slecht verlichte omgevingen binnen in de cabine te kunnen zien. Dit helpt bij onder andere het navigeren, het invullen van papierwerk en het controleren van de lading. Interieurverlichting is ook vereist voor de veiligheid, zodat de bestuurder zich snel kan oriënteren in geval van nood. 

Bij POL Heteren vindt u diverse soorten cabineverlichting voor uw vrachtwagen. U kunt kiezen uit meerdere kleuren, waaronder: wit, blauw, rood of groen. Bekijk hieronder de verschillende soorten vrachtwagen interieurverlichting:

 • Hoofdverlichting: Dit is de verlichting die het grootste deel van de cabine verlicht en de belangrijkste verlichting is voor de bestuurder.
 • Bijverlichting: Dit zijn kleinere lampen die gebruikt worden voor specifieke taken zoals het lezen van kaarten of het invullen van papieren werk.
 • Ambientverlichting: Dit is cabineverlichting die zorgt voor een aangename sfeer in de cabine.
 • Led-verlichting: Led-verlichting is zuiniger in energie dan traditionele gloeilampen en gaat langer mee.
 • Dimmerbare cabineverlichting: Dit type verlichting kan worden aangepast aan de omgeving, zoals een dimmer voor de hoofdverlichting in de nacht.
 • Bewegingssensoren: Sommige vrachtwagens hebben bewegingssensoren die de verlichting automatisch aan- en uitschakelen wanneer de bestuurder in- of uitstapt.
 • RGB-verlichting: sommige moderne vrachtwagens hebben RGB-verlichting, dat kan aangepast worden naar elke gewenste kleur, en zorgt voor een aangename ambiance in de cabine.

Lampen vrachtwagen

Naast interieurverlichting, kunt u ook terecht bij POL Heteren voor meerdere lampen voor uw vrachtwagen. Bekijk hieronder de diverse vrachtwagen lampen die POL Heteren verkoopt in de webshop:

 • Vrachtwagen rijverlichting: Dit is de verlichting die worden gebruikt tijdens het rijden, zoals koplampen en mistlampen.
 • Vrachtwagen markeringslichten: Dit is de verlichting die worden gebruikt om de positie van de vrachtwagen aan te geven, zoals: knipperlichten en achterlichten.
 • Vrachtwagen remlicht: Dit is de verlichting die wordt gebruikt wanneer de bestuurder remt, zoals remlichten.
 • Alarmverlichting vrachtwagen: Dit is de verlichting die worden gebruikt om aan te geven dat er een alarm is, hieronder vallen knipperlichten of zwaailichten.
 • Led-verlichting vrachtwagen: Led-verlichting is zuiniger in energie dan traditionele gloeilampen en gaat daarnaast ook langer mee.
 • Vrachtwagen werklampen: Met werklampen kunt u beter uw werk uitvoeren, zoals onder andere het laden en lossen. 

Werklampen vrachtwagen

Vrachtwagens hebben werklampen nodig om de bestuurder in staat te stellen om in het donker of slecht verlichte omgevingen buiten de cabine te kunnen zien. Dit helpt bij het laden en lossen van de vrachtwagen, het inspecteren van de vrachtwagen, het verrichten van onderhoud, enz. Werklampen zijn ook van belang voor de veiligheid, zodat de bestuurder zich snel kan oriënteren in geval van nood. Bovendien, kunnen werklampen ook worden gebruikt om de aandacht van andere weggebruikers te trekken in geval van nood.

De werklampen van POL Heteren zijn voornamelijk LED werklampen. U kunt kiezen uit meerdere LED’s en één LED kleur: wit. De vrachtwagen werklampen zijn eenvoudig te bevestigen met een korte kabel of een lange kabel. 

Kentekenlicht vrachtwagens

Bent u op zoek naar kentekenverlichting voor uw vrachtwagen? Een vrachtwagen heeft kentekenverlichting nodig om de kentekenplaat van de vrachtwagen in het donker of slecht verlichte omgevingen zichtbaar te maken voor andere weggebruikers. Dit is belangrijk voor de veiligheid, omdat het helpt bij het identificeren van de vrachtwagen, bijvoorbeeld in geval van een ongeluk of een verkeersovertreding. Bovendien is kentekenverlichting verplicht in Nederland. 

Wetgeving vrachtwagen verlichting

De wetgeving voor vrachtwagen verlichting varieert per land, maar er zijn enkele algemene eisen waaraan vrachtwagens moeten voldoen.

In Europa, moeten vrachtwagens voldoen aan de eisen van de Europese Unie (EU) voor verkeersveiligheid. Deze eisen worden vastgesteld door de Europese Commissie en gelden voor alle voertuigen die in Europa worden gebruikt. Deze eisen geven aan welke verlichting verplicht is voor vrachtwagens en hoe deze verlichting moet worden geïnstalleerd en onderhouden.

In de EU moeten vrachtwagens voorzien zijn van:

 • Rijverlichting: koplampen, mistlampen, knipperlichten
 • Positioneringsverlichting: knipperlichten, achterlichten, zijlichten
 • Afzichtverlichting: verlichting op de spiegels, zijlichten
 • Remverlichting: remlichten
 • Kentekenverlichting: verlichting voor de kentekenplaat
 • Interieurverlichting : verlichting voor de cabine

Illegale vrachtwagen verlichting 

Vrachtwagen verlichting is erg belangrijk voor de verkeersveiligheid, maar er bestaat ook verlichting die niet is toegestaan. Dit wordt illegale vrachtwagen verlichting genoemd. Dit zijn verlichtingstoepassingen die niet voldoen aan de wetgeving en veiligheidsnormen van een bepaald land. Wanneer vrachtwagen verlichting niet voldoet aan bepaalde eisen, kan dit zelfs gevaarlijk zijn voor tegenliggers. 


Regels verlichting vrachtwagen


Bekijk hieronder welke vrachtwagen verlichting niet is toegestaan:

 • Neonverlichting: Neonverlichting is vaak verboden voor gebruik op voertuigen, omdat het kan afleiden of verblinden van andere weggebruikers.
 • Laserverlichting: Sommige landen verbieden de gebruik van laserverlichting op voertuigen, omdat het kan leiden tot verblinding van andere weggebruikers.
 • Overdreven knipperlichten: Sommige landen hebben wetten die beperken hoeveel knipperlichten een voertuig mag hebben en hoe vaak ze kunnen knipperen.
 • Overdreven contourmarkering: Sommige landen hebben wetten die beperken hoeveel contourmarkering een voertuig mag hebben.
 • Andere verlichtingstoepassingen die niet voldoen aan de wetgeving voor verlichting, zoals bijvoorbeeld te felle verlichting, te heldere LED-verlichting, niet goedgekeurde kleuren.

Boete verlichting vrachtwagen

De boete voor het gebruik van illegale verlichting op een voertuig kan variëren, afhankelijk van de aard en ernst van de overtreding. De boete zal variëren van een paar honderd euro tot een paar duizend euro. Het gebruik van illegale verlichting kan leiden tot boetes of zelfs tot het in beslag nemen van het voertuig, dus is het belangrijk dat de verlichting op een voertuig voldoet aan de wetgeving van het land waarin het wordt gebruikt. 

Boete rood licht vrachtwagen 

In de meeste landen, is het gebruik van rood licht op een vrachtwagen niet toegestaan. Rood licht wordt vaak geassocieerd met alarm- of noodverlichting, die alleen mag worden gebruikt in noodsituaties of door specifieke voertuigen zoals ambulances of politieauto's. Het gebruik van rood licht op een vrachtwagen kan andere weggebruikers misleiden of afleiden, wat kan leiden tot verkeersongelukken. In sommige landen mag rood licht wel worden gebruikt als aanvulling op de verlichting die verplicht is in de wetgeving, zoals bijvoorbeeld in de EU. Het is aan te raden om de wetgeving van het land waar u rijdt te raadplegen voor specifieke informatie over welke soorten verlichting toegestaan zijn voor vrachtwagens.